Permacultuur
"Permacultuur is een vertaling van het Engelse woord 'permaculture'[1]. Permaculture is een samengesteld begrip van de Latijnse woorden permanens (volhardend) en cultura (huishouden). Soms uitgelegd als een samentrekking van de Engelse woorden Permanent Agriculture of Permanent Culture. Het begrip is in de jaren '70 aan de universiteit van Tasmanië (Australië) ontwikkeld door Bill Mollison en David Holmgren. De bedenkers hebben permacultuur ontwikkeld om oplossingen te vinden voor een groot aantal problemen die de industriële monocultuur landbouw met zich meebrengt. In Australië namen verwoestijning en bodemerosie schrikbarende vorm aan. Daarnaast waren problemen als de vervuiling van het grondwater door kunstmestgebruik, te veel bestrijdingsmiddelen en op grote schaal voorkomende ziekten in monocultuurproducten wereldwijd een groot probleem." (bron: wikipedia)
Voor wie geïnteresseerd is in permacultuur, is op internet veel informatie te vinden. En boeken lezen is natuurlijk een goed begin (zie hieronder). Maar er gaat niets boven de kennisoverdracht van een goede docent. Dus voor wie verder wil is een Permaculture Design Course de enige weg. Deze cursussen zijn overal, op verschillende manieren te volgen; online (video), gespreid over een aantal weekenden of intensief in een korte periode. Klik hier voor meer informatie over de
Zomercursus Permacultuurontwerp Augustehoeve
Zomercursus Permacultuurontwerp Augustehoeve
Fransje de Waard
![]() Dit is een herdruk van het boek dat Fransje al in 1996 uitgaf. Hiermee heeft zij als eerste in Nederland de kennis over permacultuur onder de aandacht gebracht.
(Het boek is hier verkrijgbaar) |
Sepp Holzer
![]() Dit is het eerste boek van de Oostenrijkse "Agrar Rebel" dat in het Nederlands vertaald is. Sepp boert goed op een grote boerderij hoog in de Alpen op een manier die nu permacultuur heet, maar door hem al lang voordat die term bestond werd toegepast.
(Het boek is hier verkrijgbaar) |